Afvalscheiding

Tips voor goed afvalbeheer binnen zorginstellingen

Met goed afvalbeheer lever je binnen een zorginstellingen een belangrijke bijdrage aan een schone en veilige omgeving. De afvalstroom goed organiseren betekent ook minder verspilling. Maar hoe zorg je voor goed afvalbeheer? Het start in ieder geval met goede afvalstromen en medewerkers die weten hoe ze met afval om moeten gaan. In dit artikel vind je informatie over de basis van een goede afvalscheiding. We geven praktische tips voor management en werknemers. 

Tips voor de afvoer van incontinentiemateriaal

Een van de grote afvalstromen in een zorginstelling is het incontinentiemateriaal. Het veilig afvoeren van gebruikt incontinentiemateriaal is een extra uitdaging. Juist in ontlasting zitten veel bacteriën en virussen. Het besmettingsgevaar is groot, afvalzakken kunnen lekken, of er ontstaan onaangename geurtjes op de afdeling. Wil je deze ongemakken voorkomen, dan kunnen de volgende tips helpen:

  • Zorg ervoor dat incontinentiemateriaal gescheiden wordt, ingezameld en afgevoerd.
  • Voer incontinentiemateriaal altijd af in een afvalzak of gesloten afvalsysteem.
  • Vervang de zak elke dag en controleer of de afvalbak voldoet aan de WIP-richtlijnen.
  • Reinig ook met regelmaat de afvalbak zelf. 

 

Abena Vac: innovatie in afvoer incontinentiemateriaal

Wil je het écht goed aanpakken in je zorginstelling, dan is de Abena Vac een oplossing voor de afvalstroom van incontinentiemateriaal. Met deze professionele vacumeermachine verpak je het incontinentiemateriaal op luchtdichte wijze. Zo voorkom je de ongemakken die het afvoeren van incontinentiemateriaal met zich meebrengt. Lees hier een praktijkcase van interzorg met de Abena Vac.

Gebruik de Abri-Bag bij postoelen en bedpannen

De Abri-Bag is dé hygiënische en makkelijk toepasbare oplossing bij het gebruik van postoel of bedpan. De Abri-Bag is een beschermzak met een absorberende inlegger voor het opvangen van urine of ontlasting. Deze inlegger absorbeert vocht en zet het om in gel. Met de Abri-Bag voorkom je dat werknemers direct in contact komen met urine of ontlasting. Na gebruik gooi je de zak makkelijk en veilig weg in de vuilniszak. Hiermee verklein je de kans op besmettingen en infecties. De Abri-bag voldoet aan de WIP-richtlijnen Urinelozing en Stoelgang.

Tips voor goed omgaan met schone en vieze was

Naast incontinentiemateriaal is ook de vuile was een grote afvalstroom binnen de zorg. Twee tips die je kunnen helpen de stroom van vieze en schone was in je zorginstelling zo hygiënisch mogelijk te houden:

Voorkom kruisbesmetting

Kruisbesmetting van schone en vieze was kan een groot probleem zijn voor de gezondheid en hygiëne binnen een zorginstelling. Je kunt het voorkomen door hygiënisch te werken, maar ook door bijvoorbeeld schoon en vuil textiel in een aparte ruimte te bewaren. Zo kunnen micro-organismen van de vuile was, niet op de schone was komen.

Gebruik waszakken met oplosbare naad

Een extra hygiënische manier om sterk bevuilde was te verwerken is door gebruik te maken van waszakken met oplosbare naden. De naden laten los wanneer de was wordt gewassen op 60 graden of hoger. Zo kom je minimaal in contact met de bevuilde was, waardoor je extra hygiënisch kunt werken.

Tips voor gebruik afvalzakken en -bakken

Ook de juiste afvalbak en afvalzak zijn erg belangrijk om een hygiënische afvalstroom te  faciliteren.

Kleurcodes

Zorg dat de verschillende afvalstromen goed uit elkaar te houden zijn. Het verschil in kleur kan helpen bij het scheiden van diverse soorten afval. Binnen zorginstellingen worden vaak verschillende kleuren afvalzakken ingezet bij het scheiden van wasgoed per verdieping. Daarnaast worden er vaak rode afvalzakken ingezet bij een NORO uitbraak. Zo is de aanwezigheid van het NORO-virus in afval of in de vuile was direct zichtbaar en helpt dit de verdere verspreiding van het virus te minimaliseren.

Verrijdbare afvalbak

De Saekko-boy is een verrijdbare afvalzakhouder, speciaal ontwikkeld om makkelijk mee te nemen tijdens de schoonmaakronde. De bak heeft een geruisloos sluitende deksel en is te bedienen met een voetpedaal. Het oppervlak van de bak is glad waardoor hij makkelijk schoon te houden is. Daarnaast is de Saekko-Boy hygiënisch in gebruik en voldoet hij aan de WIP-richtlijnen. Ook erg geschikt om mee te nemen bij de verschoonronde.

Plaats afvalbakken op een strategische plek

Als je de afvalbakken op strategische plekken neerzet, kan dit werknemers veel werk schelen. Het beste plaats je de afvalbakken dan ook precies op de plek waar het afval ontstaat. Denk aan de keuken, de kantine, de printer of bijvoorbeeld de omkleedruimte. Op deze manier voorkom je dat het afval gaat rondslingeren.

Kies voor afvalbakken met een voetpedaal

Last but not least: kies altijd voor afvalbakken met een voetpedaal. We zien nog vaak in zorginstellingen dat er afvalbakken met een draaiklep staan, of dat de pedaal niet meer werkt. Het gevolg is dat de hand of het afval tegen de klep aankomt. Dit ziet er vaak minder fris uit, maar het is vooral ook minder hygiënisch.

Praktische tips voor medewerkers

Uiteraard is het ook van belang dat medewerkers hun steentje bijdragen. Er moet een goede afvalstroom gefaciliteerd worden, maar het valt of staat bij de manier waarop er met afval wordt omgegaan. De volgende tips zijn dan ook gericht aan de medewerkers:

Tip 1: Afvalzakken liever te leeg dan te vol

Stop de afvalzakken en waszakken niet te vol. Volle afval- en waszakken zijn lastig dicht te knopen en daarnaast een stuk minder hygiënisch. Overvolle zakken kunnen namelijk kapotgaan of er kan vuilnis uitvallen. Daarnaast kan een te volle zak al snel te zwaar zijn, waardoor je je lichaam te zwaar belast.

Tip 2: Druk de afvalzakken niet plat

Het lijkt een goed idee om afvalzakken kleiner te maken, door er lucht uit te drukken bij het dichtbinden. Toch is dit geen goed idee en is het zelfs erg onhygiënisch. Als je de lucht uit de zak perst, kunnen er namelijk ziekteverwekkers of andere micro-organismen uit de zak in de lucht terecht komen.

Tip 3: Leeg de afvalbakken dagelijks

Om te voorkomen dat ziekteverwekkers zich verspreiden, leeg je de afvalbakken in de zorginstelling dagelijks. Zijn de zakken regelmatig halfleeg? De Afvalbakken van Janibell kunnen een goede oplossing zijn. Deze afvalbakken, met dubbele deksel voor het verminderen van geuroverlast, kent een oneindig afvalzaksysteem. U snijdt de afvalzak in het gewenste formaat af aan de binnenzijde van de deur, maakt een knoop en creëert daarmee een nieuwe afvalzak.