ABENA helpt: incontinentiemateriaal reduceren

ABENA Nederland heeft de Green Deal Zorg 3.0 ondertekend. Deze Green Deal zet in op de verduurzaming van de zorgsector, aan de hand van concreet geformuleerde acties. Bij Abena vinden we het belangrijk om onze verantwoordelijkheid te nemen. Daarom kijken we naast onze eigen doelstellingen binnen de Green Deal, ook naar manieren waarop we onze zorgpartners kunnen ondersteunen.

In de Green Deal Zorg 3.0 staat aan de hand van vijf thema’s beschreven hoe de zorgsector duurzamer moet worden. In deze blog zetten we uiteen hoe we circulair en spaarzaam met grondstoffen en materialen werken, én op het verminderen van de CO2-emissie. We behandelen het specifiek geformuleerde doel: het gebruik van luiers en incontinentiemateriaal met 5 à 10% verminderen.

Waarom is dit nodig?

Incontinentiemateriaal is één van de grootste afvalstromen binnen de zorg. In totaal produceert de zorg per jaar een berg van 85 miljoen kilo luiers en inco-materiaal. Adviesbureau Gupta Strategics becijferde dat in 2018 zo’n 49% van de totale afvalstroom binnen de ouderenzorg bestond uit incontinentiemateriaal. Ook in andere sectoren heeft incontinentiemateriaal een groot aandeel in de afvalstroom: binnen de GGZ en de gehandicaptenzorg beide 25%. Binnen de hulpmiddelen bestaat 59% van de afvalstroom uit incontinentiemateriaal.

Hoe kan ABENA hierbij helpen?

ABENA kan op verschillende manieren bijdragen aan de organisatiedoelstelling om het volume incontinentiemateriaal met 5 à 10% te reduceren. Dit kan onder andere door de inzet van slim incontinentiemateriaal, maar ook in de conventionele continentiezorg is er winst te boeken.

Lees meer: De beloften van ABENA & Green Deal Zorg 3.0

Slim incontinentiemateriaal

De inzet van ons slimme incontinentiemateriaal draagt bij aan de doelstelling om het gebruik van incontinentiemateriaal te verlagen. Door de inzet van ABENA Nova verschoont de zorgprofessional pas wanneer het nodig is – niet te vroeg en niet te laat. Dit resulteert naast minder natte bedden en minder huidletsel ook in een afname van verschoningen en dus productgebruik. Uit de praktijk blijkt dat de inzet van ABENA Nova het productgebruik tot wel 30% kan doen reduceren.

Conventionele continentiezorg

Ook bij de inzet van het conventionele incontinentiemateriaal van ABENA kan de doelstelling om het gebruik met 5 tot 10% te verlagen goed worden behaald. Het is bij continentiemanagement belangrijk dat het juiste product passend bij de juiste mate van incontinentie wordt ingezet. ABENA’s zienswijze op de inzet van incontinentiemateriaal is ‘zo groot als nodig, zo klein als mogelijk’. Deze termen slaan op de absorptie van een product. De zorgspecialisten van ABENA helpen zorginstellingen pro-actief om de inzet van onnodig grote producten tegen te gaan. Een kleiner product heeft een kleinere impact op het milieu.

Een andere manier waarop we het verbruik van grondstoffen kunnen verminderen, is door over te gaan op tweedelige incontinentiesystemen in plaats van eendelige. Eendelig incontinentiemateriaal bestaat, zoals de naam al zegt, uit één deel. De gebruiker draagt hierbij geen ondergoed. Tweedelig materiaal wordt altijd in een onderbroek of fixatiebroekje gedragen  Voor het absorberende product dat bij dit systeem wordt ingezet, is minder materiaal nodig. Zo draagt het bij,  aan een vermindering van het afvalvolume. Uit recente Life Cycle Analysis (LCA) berekeningen zien we dat overstappen een enorme impact heeft op het verminderen van de afvalberg.

Lees meer: LCA berekeningen

Afvalmanagement

Een laatste manier om het volume incontinentiemateriaal te reduceren, is door te kijken naar het afvalmanagement. Incontinentiemateriaal heeft een groot aandeel in het totale afvalvolume van zorginstellingen. Gelukkig komen er steeds meer initiatieven om incontinentiemateriaal te recyclen.

Met onze vacumeermachine, de ABENA VAC, helpen we onze zorgklanten om incontinentiemateriaal gescheiden in te zamelen, zonder dat dit ten koste gaat van de hygiëne. De ABENA VAC verpakt incontinentiemateriaal op luchtdichte wijze. De vacumeerzakken voorkomen dat infecties en nare geurtjes zich kunnen verspreiden. Dit is prettig voor de leefomgeving van medewerkers en cliënten. Bovendien is het goed voor het milieu. De ABENA Vac maakt de zakken kleiner door deze te vacumeren, waardoor er meer zakken in een container passen. Zo hoeven er minder containers opgehaald te worden. En dat is weer beter  voor het milieu.

Neem contact op

Wil jouw zorginstelling in het kader van de Green Deal Zorg 3.0 het volume incontinentiemateriaal reduceren en wil je weten hoe ABENA  daarbij kan helpen? Neem dan contact met ons op.