Hoe ABENA Vac kan bijdragen aan duurzaamheid

Net als veel zorgaanbieders, brancheorganisaties en overheden ondertekende ABENA de Green Deal Zorg 3.0. Deze overeenkomst is gericht op verdere verduurzaming van de zorgsector. Eén van die doelstellingen is het bevorderen van circulariteit en het verminderen van primair grondstoffengebruik. Hier kan de ABENA Vac een rol in spelen.

Inco-materialen gescheiden inzamelen

Er komen er steeds meer initiatieven om incontinentiemateriaal te recyclen. Eén van de vereisten hiervoor is dat het incontinentiemateriaal gescheiden wordt ingezameld. Dit brengt echter uitdagingen met zich mee. In de ontlasting in incontinentiemateriaal zitten namelijk veel bacteriën en virussen, wat een besmettingsrisico met zich meebrengt.

ABENA Vac maakt het mogelijk om incontinentiemateriaal gescheiden in te zamelen én helpt verspreiding van besmettelijke ziektes te voorkomen. Het incontinentiemateriaal wordt in speciale vacumeerzakken verzameld en in de ABENA Vac vacumeermachine luchtdicht verpakt. Hierdoor worden geuroverlast en besmettingsrisico’s verminderd. Deze manier van afvalverzameling zorgt voor een betere hygiëne en helpt actief bij het tegengaan van de verspreiding van virussen en bacteriën. Bovendien komen er door het vacumeren minder nare geuren vrij, wat de woon- en werkomstandigheden van cliënten én medewerkers verbetert.

ABENA Vac bij Interzorg

Benieuwd hoe de inzet van de ABENA Vac in de praktijk werkt? Interzorg is gestart met het gescheiden inzamelen van incontinentiemateriaal met de ABENA Vac. Bekijk in onderstaande video hoe de inzet tot stand is gekomen en hoe dat in de praktijk werkt.

Volume inco-afval reduceren

Een bijkomend voordeel van de ABENA Vac is dat het volume van het inco-afval vermindert wordt. De ABENA Vac maakt de afvalzakken kleiner door deze te vacumeren, waardoor er meer zakken in een container passen. Zo hoeven er minder containers opgehaald te worden, wat weer leidt tot minder vervoersbewegingen. Door incontinentiemateriaal te vacumeren met de ABENA VAC wordt het volume met minstens 50% gereduceerd.

Meer weten? Klik hier.

Neem contact op

Wil jouw zorginstelling in het kader van de Green Deal zorg 3.0 ook helpen de berg incontinentiemateriaalafval te verminderen door het inzetten van de ABENA Vac? Neem dan contact met ons op. Bel: 0485 58 11 50 of stuur een mail naar support@abena.nl.