Life Cycle Assessment (LCA)

Maak een meetbare verandering voor het milieu

Een duurzaamheidsvisie hebben is een mooi begin, maar er daadwerkelijk naar handelen is niet altijd eenvoudig. Bij Abena helpen we je daar graag bij. Als leverancier en fabrikant voelen wij ons verantwoordelijk om bij de inkoop van grondstoffen en productie van goederen er alles aan te doen onze milieu-impact zo klein mogelijk te maken. Maar welke impact onze producten hebben, is niet altijd direct zichtbaar. Daarom bieden we onze klanten de Levenscyclusanalyse berekening (ook wel: Life Cycle Assessment (LCA)). Daarmee maken we het voor jou een stuk makkelijker om verantwoorde, duurzame producten te kiezen die echt een verschil maken voor het milieu. 

Life Cycle Assessment (LCA)

Met de LCA is het mogelijk het milieueffect te berekenen van elke stap binnen de levenscyclus van producten. Bij het ontwerpen en ontwikkelen van onze producten kunnen we verschillende (combinaties van) grondstoffen, verpakkingen, transportmethodes en verwerkingsmethodes aan het einde van de levensduur met elkaar vergelijken. Dat stelt ons in staat slimmer en duurzamer te werken, samen met onze leveranciers. En het biedt onze milieubewuste klanten de mogelijkheid te kiezen voor producten op basis van grondstofgebruik, functionaliteit en ecologische voetafdruk.

Green Deal Zorg 3.0

Abena heeft de Green Deal Zorg 3.0 ondertekent. Deze Green Deal zet in op verduurzaming van de zorgsector, aan de hand van concreet geformuleerde acties. Bij Abena vinden we het belangrijk om onze verantwoordelijkheid te nemen. We hebben de ambitie om voor elk product dat wij voeren, een Life Cycle Analysis (LCA) te berekenen. Hiermee maken we inzichtelijk wat de milieu-impact is per product en kunnen wij klanten beter adviseren bij het maken van de juiste, duurzame assortimentskeuzes. 

Lees meer: Abena’s beloften binnen de Green Deal Zorg

Hoe berekenen we LCA bij Abena?

Voor het merendeel van de producten in ons assortiment berekenen we op basis van 16 impactfactoren alles wat we uit de natuur halen voor de productie (bijvoorbeeld grondstoffen) en alles wat weer in het milieu terechtkomt (bijvoorbeeld emissies zoals kooldioxide). 

De gemeten impactfactoren zijn:

Bron: Ecochain

De productcategorieën waarvoor je een LCA berekening bij ons kunt aanvragen, zijn: foodservice disposables, beschermende kleding, bedbescherming, handschoenen, huidverzorging (vochtige doekjes en washandjes), afvalbeheer, incontinentieproducten, babyluiers, maandverband, hygiënepapier, tafelaankleding (papieren servetten, tafelkleden etc.), schoonmaakproducten (dweilen, doekjes etc.).

Standaarden voor LCA

Onze LCA berekeningen zijn gestandaardiseerd en wij volgen diverse internationaal erkende methodologieën, normen, softwaredatabanken en samenwerkingsverbanden voor kennisuitwisseling. Daarom kun je altijd rekenen op een betrouwbare berekening. We zetten ze op een rij:

  • GaBi

Dit is de software waarmee wij de gegevens verkrijgen om onze levenscyclusberekeningen uit te voeren.

  • ISO 14040

Deze norm schetst de principes en het kader achter de LCA-berekeningen.

  • ISO 14044

Deze norm schetst de vereisten en richtlijnen van de LCA-berekeningen.

  • Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC)

Dit panel geeft wetenschappelijke beoordelingen over klimaatverandering en adviezen om deze verandering te beperken.

  • Product Environmental Footprint (PEF)

We gebruiken PEF 3.0 om de milieu-impactfactoren binnen de levenscyclus van een product te berekenen.

Onderdeel van ABENA's visie voor 2030

Bij ABENA streven we naar het creëren van echte oplossingen die onze aarde beschermen. Daarom gebruiken we levenscyclusanalyses (LCA). Deze stellen ons in staat om, samen met onze leveranciers, productcombinaties te vinden die een concrete verandering voor het milieu betekenen. Zo verkleinen we de ecologische voetafdruk van onszelf én van onze klanten. Meer over Duurzaamheid bij Abena Healthcare.